top of page
organiseer-mee---zelf-aan-de-slag.png

Inspirerende voorbeelden

Fijn dat je een leuke actie wil organiseren voor de 10-daagse! Maar hoe begin je er nu aan, waar moet je op letten en op welke manier zet je je actie in de kijker? Wij vroegen enkele partners naar hun keukengeheimen. Laat je inspireren door hun voorbeeld en maak van je actie een ongezien succes!
Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze inspiratiegids.
Of heb je zelf inspiratie die je graag wilt delen? Neem dan met ons contact op.

arrow&v
arrow&v
arrow&v

Actiemaand Westerlo

Naast een krachtige zintuigenwandeling, een Warme William wandeling en een gelukswandeling, stonden er ook Warme Wensen en een Sterrenwandeling op het programma.

Ouderen, Volwassenen, Kinderen & jongeren, volwassenen

Verbind

Breed publiek

Applauscirkel

In de Vlaamse Ardennen werden nietsvermoedende passanten verrast met een daverend applaus als ze door een met krijt getekende cirkel liepen. Mensen krijgen op deze manier een goed gevoel en staan stil bij hun eigen krachten en talenten.

Volwassenen

Verbind

Breed publiek

Marktactie

De gemeente Herentals stond met een kraampje op de vrijdagmarkt en nodigde partners die rond geestelijke gezondheid werken uit om mee te doen. Het kraampje werd aangekleed met banners, affiches, vlaggenlijnen, … Er werden complimentenbandjes, gevoelsbuttons, flyers,… uitgedeeld aan de bezoekers.

Volwassenen, Ouderen

Kijk

Breed publiek

City Safari Reversed

Eerste Hulp bij Jeugdwerk organiseert twee maal per jaar de ‘City Safari’. Een wandeling met jeugdwerkers langs verschillende welzijnsorganisaties in Antwerpen. Dit jaar koos EHBJ ervoor het concept om te draaien. Een groep van vijftig welzijnswerkers gingen tijdens de ‘City Safari Reversed’ langs bij een zestal Antwerpse jeugdwerkingen.

Verbind

Breed publiek

Dans Maar

Door je hoofd even leeg te maken en alles los te laten kan je na zo’n sessie Open Dansvloer weer sterker het leven aan.

Ouderen, Volwassenen, Kinderen & jongeren, volwassenen

Beweeg

Breed publiek

De Urban Trail slingerde zich dwars door onze gebouwen

Ervaringswerker Nathalie Cornille zette haar schouders onder de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Mét succes! Onder haar impuls organiseerde het Psychiatrisch Ziekenhuis Duffel meer dan 20 acties.

Breed publiek, Binnen de organisatie

Buurtbabbelbankje

In Arendonk kan je 'burten' met je buren op de BuurtBabbelBank. Deze verplaatsbare bank biedt plaats aan 20 buurtbewoners om buiten een beetje te babbelen en de banden tussen buren te versterken.

Verbind

Breed publiek

Gelukswandeling

Logo GezondPlus organiseerde een gelukswandeling voor de medewerkers.

Volwassenen

Beweeg

Breed publiek

Bank-contact

Op stap met Dieter van Bank-contact: ‘Het is ook een beeld: een man op stap met een bank. Van kijk: laat ons ontmoeten’

Volwassenen

Verbind

Breed publiek

Feel good festival

Overkop Genk organiseerde verschillende gratis workshops waar jongeren hun talenten konden ontdekken, verder ontwikkelen of tonen aan hun vrienden. Werken met talenten is inzetten op je eigen kracht!

Kinderen & jongeren

Beleef

Breed publiek

Gedichtenbundel

De gemeente Grimbergen riep iedereen op om zijn of haar kracht in een (Nederlandstalig) gedicht/quote te gieten. Deze werden vervolgens allemaal verwerkt in een postkaart, spandoek, QR-code, raamsticker,…

Volwassenen, Ouderen

Kijk

Breed publiek

Het Waasland wandelt zich gelukkig

Kwb Tielrode organiseerde samen met het Sociaal Huis in Temse de gelukswandeling en werkte zo aan het versterken van hun eigen geluksgevoel.

Volwassenen

Beweeg

Breed publiek

Warme William op school

Een secundaire school in Rotselaar werkte een heuse jaarspeeddate uit met daarin krachtige vragen. In de Warme William Luistermobiel konden leerlingen met elkaar in gesprek gaan over wat veerkracht voor hen betekent.

Kinderen & jongeren

Verbind

Breed publiek

Onze actie is helemaal uit de hand gelopen: we hebben zelfs een polonaise ingezet!

Speeddating is niet iets wat je verwacht tijdens de 10-daagse van de geestelijke gezondheid. Toch koppelde Ann Opgenhaffen van het Welzijnshuis in Sint-Niklaas, samen met de werkgroep Samen Veerkrachtig*, maar liefst 60 mensen aan elkaar. Stonden nog op de agenda: een dansvoorstelling, een spreukenactie en geestelijk gezonde wandelingen. Voldoende stof voor een inspirerende babbel.

Breed publiek

Eenzaamheid kan je niet met een telefoontje oplossen

Een kampeerstoeltje. Meer had Jolien Coemans niet nodig om mensen tijdens corona uit hun isolement te halen. De buurtopbouwwerker uit Beringen organiseerde ook pleinbabbels, ongedwongen bijeenkomsten waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Verbind

Breed publiek

Kwartiermaken wil het isolement doorbreken

Als kwartiermaker wil Peter Dierinck de maatschappij klaarmaken om mensen met een psychische kwetsbaarheid gastvrij te ontvangen: “Wederkerigheid is enorm belangrijk. Voor mensen die heel lang in behandeling zijn, is het een bevrijding dat ze iets kunnen betekenen voor buurtbewoners en niet enkel voor medepatiënten.”stappen te zetten naar herstel.

Volwassenen, Kwetsbare groepen

Verbind

Breed publiek

Stickeractie Limburgse GGZ-netwerken

Met de actie ‘Spreuken in het straatbeeld’ willen de GGZ-netwerken zichtbaarheid creëren en sensibiliseren.

Kijk

Breed publiek

Op stap naar veerkracht

De gemeentelijke welzijnsraad van Zutendaal organiseerde i.s.m. OPZC Rekem en Logo Limburg een geestelijke gezondheidswandeling met ruimte voor herstelverhalen van ervaringsdeskundigen, praten met een verse tas Te Gek-soep, verbinding zoeken op de Troostplek,…

Volwassenen, Kwetsbare groepen

Beweeg

Breed publiek

Inspiratiedag Veerkrachtig in de GGZ

De expertisecentra Resilient People en Health Innovation van de Hogeschool UCLL boden 8 interactieve workshops aan rond thema’s: patiëntparticipatie, perinatale veerkracht, veerkracht bij kinderen en jongeren, morele stress, suïcidepreventie en open dialogue.

Beleef

Breed publiek

Draag jouw steentje bij

Brugge lanceerde een oproep aan alle inwoners om ‘krachtstenen’ of ‘happy stones’ te schilderen. Een woord, een symbool of een figuur rond kracht schilderen, thuis of tijdens één van de workshops.

Volwassenen, Ouderen, volwassenen

Beleef, Verbind

Breed publiek

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet-wandeling

De Herstelacademie in Diest organiseerde een wandeling om al je zintuigen te gebruiken en waar nadien een krachtig gedicht uit voort vloeide.

Volwassenen, Kwetsbare groepen

Beweeg

Breed publiek

De natuur blijft gewoon z’n gangetje gaan: dat kan troost bieden

Lief Cuyvers is dol op groen: ze neemt regelmatig mensen mee op veertocht. Wandelen in de natuur is een probaat middel tegen stress, vindt ze. Wij vroegen de educatief medewerkster van Vormingplus Gent-Eeklo naar het succesrecept van een veertocht.

Volwassenen

Beweeg

Breed publiek

Hoe bankdirecteurs in Opwijk mensen dichter bij elkaar brengen

Bankdirecteur worden: in Opwijk kan het zomaar eventjes. Van een zitbank op straat weliswaar, als je belooft ze schoon te maken en de buren er uit te nodigen. De opgestreken winst? Sociaal contact en verbondenheid. “Geloof me: daar is nood aan”, legt organisator Tom Bosman van burgerplatform Opwijk 2040 uit.

Verbind

Breed publiek

HerstelAcademie

Het vraagt kracht om een psychische kwetsbaarheid te aanvaarden en
stappen te zetten naar herstel.

Kinderen & jongeren, Kwetsbare groepen

Verbind

Breed publiek

Hoplr

Buren zetten hun #krachten in om elkaar te helpen. Dat is de sterkte van buurtplatform @Hoplr

Ouderen, Volwassenen, Kinderen & jongeren, volwassenen

Verbind

Breed publiek

bottom of page