top of page
anthony-tran-vXymirxr5ac-unsplash_edited

Moeilijke perioden

Elke twee jaar zetten we een ander thema in de kijker. In 2024 en 2025 staat de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in het teken van 'omgaan met moeilijke perioden'. Maar, wat zijn dat nu ‘moeilijke perioden’? En wat kan je er aan doen?

Over moeilijke perioden

Wat zijn moeilijke perioden?

Met ‘moeilijke perioden’ bedoelen we:

  • moeilijke momenten (beperkt in tijd, zoals bv. een dipje, een slechte dag, kleine levensgebeurtenissen ...);

  • langdurige perioden waarbij iemand het een lange(re) tijd psychisch moeilijk heeft (bv. psychische kwetsbaarheid en klachten, grote en ingrijpende levensgebeurtenissen ...).

Omgaan met moeilijke perioden

Op sommige dagen vallen alle puzzelstukjes in elkaar en lijkt alles ‘te kloppen’. Heerlijk!

Op andere dagen lijken diezelfde puzzelstukjes maar niet in elkaar te passen. Dat brengt vaak vervelende gevoelens en gedachten met zich mee.

Aangezien we niet om deze moeilijke momenten en perioden heen kunnen, is het belangrijk dat we leren hoe we ermee kunnen omgaan. Dit is noodzakelijk. Want als moeilijke momenten zich opstapelen of te lang duren, raakt de balans tussen draagkracht en draaglast verstoord. Dat kan bijdragen aan het ontstaan of verergeren van psychische klachten en/of problemen. Het ‘uit balans zijn’ wordt in de geluksdriehoek voorgesteld door de oranje bol. Soms is deze bol groot, soms heel klein. Gelukkig zijn er vaardigheden die ervoor zorgen dat je niet volledig onderuitgaat.

 

Dat kan door in te zetten op drie basiscompetenties:

 

  • emotie en stressregulatie;

  • flexibiliteit;

  • leren omgaan met tegenslagen.

 

Meer info en materialen over hoe je de bewustwording over deze competenties kan vergroten, vind je hier.

 

Op zoek naar nog meer tips over hoe je jouw geestelijke gezondheid of die van anderen kan ondersteunen? Surf naar tegek.be.

 

Naast het onder de knie hebben van deze competenties, is het belangrijk om een goed vangnet te hebben. Daarom is het essentieel om te blijven inzetten op verbinding en sociale cohesie om mensen te ondersteunen. Ga je hierrond samen aan de slag, dan zal het effect nog positiever zijn.

#samenveerkrachtig

Zin gekregen om aan jouw veerkracht te werken en te leren omgaan met moeilijke perioden? Ontdek wat er te doen is in jouw buurt!

Ben je een professioneel en wil je met je organisatie zelf aan de slag gaan? Klik dan door op ‘voor professionelen’.

organiseer-mee---zelf-aan-de-slag.png

Activiteiten

Workshops, meditatie, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie… Honderden activiteiten verspreid over Vlaanderen geven je mentale gezondheid een boost. Goed kiezen is de boodschap.

bottom of page