top of page
10-daagse2.png

Samen Veerkrachtig

Het is belangrijk om aandacht te hebben voor onze geestelijke gezondheid en veerkracht, zowel wanneer het goed gaat als wanneer het minder gaat. Onder het motto #samenveerkrachtig organiseren we tal van activiteiten die de veerkracht versterken en geestelijke gezondheid bespreekbaar maken. Maar, wat is dat nu ‘veerkracht’?

Over veerkracht

Wat is veerkracht? 

Veerkracht is het vermogen om met tegenslagen om te gaan en daar dan sterker uit te komen. 

Tegenslagen zijn natuurlijk niet leuk en veerkracht wil niet zeggen dat je helemaal niets voelt. Het gaat om je kunnen aanpassen aan de nieuwe situatie aan de hand van helpende strategieën. Deze strategieën kan je vergelijken met gepast gereedschap dat je kan bewaren in een gereedschapskistje om in te zetten bij stress, tegenslag en moeilijke momenten. De ene heeft bij de start al meer tools in de gereedschapskist zitten dan de ander. Maar er is goed nieuws: iedereen kan zijn/haar gereedschapskistje uitbreiden met nieuwe tools!   

  
Hoe veerkracht vergroten? 

Door jezelf (en je eigen gereedschapskist) te ontdekken én door te doen: door nieuwe strategieën uit te proberen, onderzoek je of deze voor jou helpend kunnen zijn in de toekomst (wanneer het bijvoorbeeld even wat moeilijker gaat). 

Welke strategieën zijn interessant om uit te proberen tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?
 

  • Communiceren: Durf je te praten over wat er in je omgaat of krop je jouw problemen en emoties op? 

  • Omgaan met problemen: Pak jij problemen aan, loop je ervan weg of doe je liever alsof er niets aan de hand is? 

  • Problemen of kansen zien: Denk je bij een probleem alleen aan alles wat misloopt en dat het voor jou nooit goed loopt of zie je een probleem eerder als een uitdaging? 

  • Ontspannen: Heb je goede manieren gevonden om stoom af te laten of laat je de spanning opstapelen? 

  • Positief denken: Geloof je dat uiteindelijk alles wel op zijn pootjes valt of kijk je negatief naar de toekomst? 

 

Om jouw veerkracht te vergroten, is het belangrijk om te onderzoeken welke tools het beste voor jou werken en deze toe te voegen aan jouw vaardigheden. Deze vaardigheden hebben, is slechts de eerste stap. Veerkrachtig zijn betekent: weten welke vaardigheid je op welk moment het beste inzet. Zo kan je leren hoe je met een negatieve gebeurtenis toch positief kan omgaan.  

 

Hoe kunnen we #samenveerkrachtig zijn? 

Om veerkrachtig te zijn en te blijven, kan je gebruik maken van bovenstaande tools. Daarnaast zijn er ook hulpbronnen in jouw omgeving. Iedereen heeft nood aan verbinding en waardering, dus de mensen rondom je spelen een grote rol. Het is belangrijk om bij iemand terecht te kunnen die aandachtig luistert zonder oordeel. Zo kan je samen op zoek gaan naar helpende strategieën om om te gaan met moeilijke momenten. Dit maakt een groot verschil voor je veerkracht. Het omgekeerde geldt natuurlijk ook: wanneer jij je open opstelt en in verbinding gaat met anderen help je hen met hun veerkracht. 

Zin gekregen om aan jouw veerkracht te werken en te leren omgaan met moeilijke perioden? Ontdek wat er te doen is in jouw buurt en klik door naar de kalender!

Ben je een professioneel en wil je met je organisatie zelf aan de slag gaan? Klik dan door op ‘voor professionelen’.

organiseer-mee---zelf-aan-de-slag.png

Activiteiten

Workshops, meditatie, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie… Honderden activiteiten verspreid over Vlaanderen geven je mentale gezondheid een boost. Goed kiezen is de boodschap.

bottom of page