Warme Williamluisterwandelingen en workshop ‘Omgaan met moeilijke momenten’
In Palieterland konden kinderen deelnemen aan de Warme Williamluisterwandeling. Voor volwassenen was er een workshop ‘Omgaan met moeilijke momenten’.

Doelgroep:
Kinderen & jongeren, Volwassenen
Type:
Beleef, Beweeg
Toegankelijkheid:
Breed publiek
Pallieterland organiseert Warme Williamluisterwandelingen en workshop ‘Omgaan met moeilijke momenten’
In Palieterland konden kinderen deelnemen aan de Warme Williamluisterwandeling. Voor volwassenen was er een workshop ‘Omgaan met moeilijke momenten’.

Stel jezelf en je organisatie kort voor
Vanuit de Intergemeentelijke Preventiewerking hebben de stad Lier en de gemeenten Berlaar, Duffel en Nijlen acties georganiseerd in het kader van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, gericht naar kinderen en volwassenen.
Voor de hoeveelste keer doen jullie mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?
Vanuit het lokaal bestuur van de stad Lier werden in het verleden reeds activiteiten georganiseerd, waaronder een wandeling voor burgers, zorg- en hulpverleners, langs relevante organisaties binnen mentaal welzijn in 2023. De Intergemeentelijke Preventiewerking is een nieuw initiatief sinds eind 2023 en organiseerde voor het eerst een aanbod in 2024.
Welke actie(s) hebben jullie georganiseerd? Wat houdt dit in?
Voor kinderen werden vier Warme William-luisterwandelingen uitgerold, één per deelnemende gemeente. Het ging telkens om een bewegwijzerde wandeling van ongeveer 4 kilometer waar onderweg audiofragmenten beluisterd konden worden, al dan niet samen met een opdrachtenboekje dat afgehaald kond worden op verschillende locaties per gemeente.
Voor volwassenen boden we, in samenwerking met Netwerk Emergo, in de 4 deelnemende gemeenten een gratis workshop “Omgaan met moeilijke momenten” aan. Hierin kregen deelnemers concrete tips waarmee ze thuis aan de slag konden gaan bij moeilijke momenten. De sessie duurde 2 uur en werd begeleid door twee erkende psychologen.
Waarom hebben jullie voor deze actie(s) gekozen? Wat is de link met veerkracht? Hoe zetten jullie hiermee ‘omgaan met moeilijke momenten’ in de kijker?
Voor kinderen werd op vraag van de lokale besturen gekozen voor een aanbod rond Warme William. Deze campagne werkt aan de luistervaardigheden van kinderen. Ze krijgen concrete tips waarmee ze elkaar kunnen ondersteunen en versterken.
Voor volwassenen zijn we vertrokken vanuit het jaarthema “Omgaan met moeilijke momenten”. We wilden burgers in een korte workshop concrete tools meegeven waar ze thuis zelf mee aan de slag konden gaan. Zo kwamen een meditatieoefening en visualisatie aan bod, het samenstellen van een koffer of doos met spullen die kunnen helpen op moeilijke momenten,… Daarnaast werd informatie gegeven rond lokale doorverwijsmogelijkheden voor deelnemers die nood hadden aan extra begeleiding. Aan de hand van deze tools kunnen deelnemers veerkracht opbouwen in het omgaan met moeilijke momenten.
Hoe hebben jullie dit aangepakt? Planning, afspraken gemaakt, mensen overtuigd, …
Voor kinderen kwam het idee van Warme William vanuit de lokale besturen. Zij hadden interesse om met deze campagne aan de slag te gaan. Na brainstormsessies met de deelnemende gemeenten kwam de wandeling als favoriete actie naar voren. In samenspraak met de lokale besturen werden wandelpaden uitgestippeld, wegwijzers gedrukt en geplaatst. Vanuit de Intergemeentelijke Preventiewerking werd promotie voorzien.
We zijn vertrokken van een brainstorm rond het aanbod voor volwassenen. We willen met ons aanbod vooral mensen heel concreet op weg helpen. Het idee van een workshop was zo geboren. Vervolgens legden we contact met mogelijke lesgevers zoals de Herstelacademie en Netwerk Emergo. Met Netwerk Emergo vonden we een goede partner die voor ons het aanbod gratis kond voorzien. De psychologen gingen aan de slag met onze vragen en creëerden een workshop op maar. Vanuit de Intergemeentelijke Preventiewerking werden locaties en promotie voorzien.
Hoe hebben jullie deze actie(s) in de kijker gezet?
Er werd voor de activiteiten promotie gevoerd via verschillende kanalen:
UitinVlaanderen
Website, sociale media en nieuwsbrief ELZ Pallieterland
Website en sociale media lokale besturen
Artikel in de vier gemeentebladen
Website www.samenveerkrachtig.be
Promo (flyeren) op markten en kinderactiviteiten in aanwezigheid van Warme William (verkleedpak)
Mailings naar scholen en verenigingen rond de Warme William-wandelingen
Wat was de grootste moeilijkheid/uitdaging die je hebt moeten overwinnen?
De samenwerking tussen de Intergemeentelijke Preventiewerking en de vier lokale besturen vraagt veel afspraken en duidelijke communicatie, wat niet altijd even vlot verloopt. Vooral bij de communicatiediensten zit er vaak vertraging op de publicatie van ons promomateriaal wat maakt dat er te weinig tijd was om het aanbod kenbaar te maken bij de burgers.
Welke tip(s) heb je voor organisaties die een actie voor de 10-daagse willen doen?
Begin op tijd je aanbod te organiseren zodat je communicatie een ruime tijd op voorhand de burgers bereikt.
Organiseer een laagdrempelig aanbod en gebruik dagdagelijkse taal en voorbeelden zodat je activiteiten niet in de taboesfeer terecht komen en reacties als “dat is toch niets voor mij” oproepen.
Wat vonden de deelnemers van jullie initiatief?
De deelnemers en lesgevers van de workshops waren heel enthousiast. Het thema sloeg ook aan gezien de mooie opkomst.
De lokale besturen spraken hun wens uit om de Warme William-wandeling opnieuw te herhalen.
Voor 2025 werd de vraag aan de Intergemeentelijke Preventiewerking reeds gesteld om opnieuw een aanbod te voorzien, ditmaal gericht op jongeren.