top of page

Warme William in bibliotheken

Vier bibliotheken in Antwerpen hebben zich gericht op het promoten van Warme William.

Warme William in bibliotheken

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Kinderen & jongeren

Verbind, Beleef

Breed publiek

Warme William in bibliothekenIn de maanden september en oktober hebben vier bibliotheken in Antwerpen zich gericht op het promoten van Warme William. Om dit te realiseren, zijn verschillende strategieën toegepast om Warme William zichtbaar te maken binnen de bibliotheekomgeving. Dit omvatte onder andere het plaatsen van een Warme William bank, kartonnen tafelstaanders, verspreiding van postkaarten tussen de boeken, complimentenbandjes, gevoelsbuttons, … en het optreden van een vertegenwoordiger gekleed als Warme William.

Naast deze interne bibliotheekinitiatieven lag de focus ook op het betrekken van scholen die de bibliotheek bezochten. Tijdens voorleessessies werden boeken geselecteerd die relevant zijn voor geestelijke gezondheid, waarbij lesmaterialen van Warme William werden geïntegreerd. Bovendien werden creatieve activiteiten georganiseerd, zoals het maken van geluk bandjes met als doel een laagdrempelige omgeving te creëren waarin kinderen openlijk kunnen praten over geestelijke gezondheid.


Wat is belangrijk?

Ze hebben voornamelijk Warme William bekend gemaakt door in te spelen op evenementen en daar Warme William te plaatsen. Omdat ze merkte dat als je zegt Warme William komt naar de Bib dan is die niet bekend genoeg om mensen aan te zetten nar de bib te komen.

Daarnaast is het ook belangrijk om niemand te verplichten deel te nemen aan de activiteiten. Sommige mensen hebben het nodig om eerst te kijken alvorens ze deelnemen aan activiteiten of mensen. Er worden geen verwachtingen geschept bij de aanwezigen.


Wat is een min punt?

Een uitdaging die naar voren kwam, was de timing van de activiteiten, met name omdat de focus lag op scholen tijdens een periode waarin nieuwe leerlingen nog niet volledig vertrouwd zijn met hun leerkrachten en klasgenoten, waardoor open gesprekken over geestelijke gezondheid moeilijker werden.

bottom of page