top of page

Stresstival

Stad Roeselare organiseerde een ‘Stresstival’, een tweedaags festival rond stress en burn-out.

Stresstival

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Kinderen & jongeren, Volwassenen, Kwetsbare groepen, Ouderen

Verbind

Breed publiek

Stresstival


Stad Roeselare organiseerde een ‘Stresstival’, een tweedaags festival rond stress en burn-out.

Waarom hebben jullie ervoor gekozen om een festival te organiseren rond stress en burn-out?

We doen al meerdere jaren mee met de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid en wilden deze keer een concretere actie opzetten met een concreet en actueel thema: stress en burn-out. Veerkracht speelt een cruciale rol in het omgaan met stress en het voorkomen van burn-out.

Daarnaast was er de wens om op één datum en op één plaats met meerdere partners iets SAMEN te doen en zo sterker naar buiten te komen. We wilden de krachten van alle organisaties bundelen om een uitgebreid en gevarieerd aanbod te kunnen samenstellen. 


Hoe zijn jullie aan de slag gegaan?

We hebben een bestaand netwerk met verschillende partners die jaarlijks samenkomt om de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid vorm te geven vanuit het stadsbestuur Roeselare.

Samen maakten we ons idee voor een festival concreet: we puzzelden een gevarieerd programma in elkaar met infosessies, workshops, lezingen, een Warme William – wandeling, (panel)gesprekken, een tentoonstelling, een infomarkt, live radio en kinderanimatie. Check het programma op www.stresstival.be.

 

Hoe hebben jullie het Stresstival in de kijker gezet?

We organiseerden een persmoment, verspreidden flyers en affiches en we maakten het event bekend via nieuwsbrieven, social media, onze website en de digitale infoborden in de stad. Er hing ook een grote sticker op de locatie van het Stresstival en we maakten eveneens promofilmpjes van bekende personen die naar het stresstival gingen afzakken zoals bv. Hilde Crevits, Leen Dendievel, Fatma Taspinar, …).

 

Welke tips heb je voor organisaties die een actie willen uitwerken i.k.v. de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?

·       Het samenwerken met verschillende partners zorgde ervoor dat we dit konden organiseren. Binnen de groep heb enkele sterke partners nodig die de lead durven nemen en het vertrouwen krijgen om aan de kar te trekken en zaken te beslissen.

·       Durf te kiezen om een concreet thema in de kijker te zetten.

·       Start tijdig met het brainstormen, plannen en samenkomen.

·       Zorg niet enkel voor (hoogdrempelige) lezingen en workshops, maar voeg ook laagdrempelige activiteiten toe aan het geheel zoals bv. animatie.

 

Wat vonden de bezoekers van het Stresstival van het initiatief?

Het stresstival werd – ondanks het ernstiger thema – ervaren als een luchtig evenement waarbij er plaats was voor een gevarieerd aanbod.bottom of page