top of page

Rouwen in vertrouwen

‘Rouwen in vertrouwen’ gaat over afscheid, rouwen en troost. Mol organiseerde deze voorstelling rond een interview met psychiater Uus Knops (psychiater, auteur en verlies- en rouwdeskundige).

Rouwen in vertrouwen

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Volwassenen

Beleef

Breed publiek

Rouwen in vertrouwen in Mol

‘Rouwen in vertrouwen’ gaat over afscheid, rouwen en troost. Mol organiseerde deze voorstelling rond een interview met psychiater Uus Knops (psychiater, auteur en verlies- en rouwdeskundige).

Stel jezelf en je organisatie kort voor. 

ILV Baldemore, samenwerking tussen de gemeenten Mol, Balen, Dessel en Retie.

Als gezondheidsambtenaren proberen we enkele samenwerkingen per jaar te realiseren. Eén daarvan is een activiteit tijdens de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid.

 

Voor de hoeveelste keer doen jullie mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid? 

Sinds 2021 werken we elk jaar samen een activiteit uit voor de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid. De voorbije jaren was dit een hele andere formule: we organiseerden Babbelpad. Dit was een mooi initiatief om mensen samen te brengen in tijden van Corona. In 2023 merkten we dat mensen niet meer zo geïnteresseerd waren in deze activiteit en daarom gingen we op zoek naar een ander initiatief.

 

Welke actie(s) hebben jullie georganiseerd? Wat houdt dit in? 

Op 1/10, als start van de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid, lieten we Uus Knops naar het Cultuurcentrum in Mol komen.

‘Rouwen in vertrouwen’ is een prachtige voorstelling over afscheid, rouwen en troost. Het centrale interview met Uus Knops – Psychiater, auteur, verlies- en rouwdeskundige door Tine Anthonis en Karel Goelen – Mollenaars en ervaringsdragers, werd live geïllustreerd door Elineveer en afgewisseld met live muziek, verzorgd door enkele talenten van de Gemeentelijk academie voor muziek en woord.

Na de voorstelling was er nog de kans tot een persoonlijk gesprek met Uus Knops en tot aankoop van haar gesigneerde boeken en troostkaarten. We zorgden ook voor de kans tot nababbelen bij een drankje, praten over het omgaan met moeilijke perioden, het ondersteunen van elkaar en tot nagenieten. Kortom een warme avond vol verbinding.

 

 Waarom hebben jullie voor deze actie(s) gekozen? Wat is de link met veerkracht? Hoe zetten jullie hiermee ‘Omgaan met moeilijke momenten’ in de kijker?  

Met deze voorstelling hadden we een interessant thema waar nog veel onduidelijkheid en onzekerheid van mensen rond is, op een mooie manier naar de mensen gebracht.

Doordat we ook nog interviewers uit Mol zelf hadden, de gemeentelijke Academie van Muziek en woord en Elineveer voor de illustraties zorgde, hadden we een heel ontspannen setting. Uus Knops nam na afloop nog heel lang haar tijd totdat iedereen die haar nog wilde spreken, met haar een gesprek had kunnen aangegaan.

 

 Hoe hebben jullie dit aangepakt? Planning, afspraken gemaakt, mensen overtuigd, … 

Via de Schepen van o.a. gezondheid in Mol, Hilde Valgaeren, kregen we het voorstel om Uus Knops te laten komen. Na wat opzoekwerk, waren we er allemaal van overtuigd dat ze een geschikt persoon was om uit te nodigen tijdens de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid. De aanvulling met de twee ervaringsdragers uit Mol, was ook een voorstel van de schepen (familie van haar). Aanvullende muziek en de illustraties van Elineveer kwam uit het aanbod van Uus Knops zelf.

Voor de rest gingen alle samenwerkingen zeer vlot. De zaal ’t Getouw in het Cultuurcentrum ligt redelijk centraal en goed bereikbaar voor de inwoners van de 4 gemeenten. Het is ook de grootste zaal en we hadden daar zeer veel geluk mee, aangezien we zonder inschrijvingen werkten. De zaal zat vol. We hadden een 320 geïnteresseerden. De voorstelling was gratis en werd door de 4 gemeenten bekostigd met een verdeelsleutel per aantal inwoners.

 

 Hoe hebben jullie deze actie(s) in de kijker gezet? 

We zorgden voor de bekendmaking via onze eigen gemeentelijke kanalen en verspreiding via ook andere partners: CAW, Huis van de Mens, Werkgroep Verder, …  We hebben héél veel promo gemaakt via nieuwsberichten, flyers, mails, enz.

 

Wat was de grootste moeilijkheid/uitdaging die je hebt moeten overwinnen?

Eigenlijk ging alles wel redelijk vlot. Geen moeilijkheden.

 

Welke tip(s) heb je voor organisaties die een actie voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid willen doen? 

Ga op zoek naar een thema dat heel veel mensen aanspreekt en leeft onder de mensen. Vervolgens is ruime communicatie en veel promo, zeer belangrijk. Op deze manier zal je een mooie opkomst hebben.

 

Wat vonden de deelnemers van jullie initiatief?  

We hebben enkel lovende woorden ontvangen. We waren zelf dan ook zeer tevreden over onze organisatie.

bottom of page