top of page

Op stap naar veerkracht

De gemeentelijke welzijnsraad van Zutendaal organiseerde i.s.m. OPZC Rekem en Logo Limburg een geestelijke gezondheidswandeling met ruimte voor herstelverhalen van ervaringsdeskundigen, praten met een verse tas Te Gek-soep, verbinding zoeken op de Troostplek,…

Op stap naar veerkracht

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Volwassenen, Kwetsbare groepen

Beweeg

Breed publiek

Samen op stap naar veerkracht


Al wandelend zette de gemeentelijke welzijnsraad van Zutendaal, i.s.m. OPZC Rekem en Logo Limburg, op zondag 2 oktober in om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken en het thema bespreekbaar te maken. Deze Geestelijke Gezondheidswandeling was een 3,5 km tellende wandeltocht met haltes in de natuur. Op de stopplaatsen was er ruimte voor herstelverhalen van ervaringsdeskundigen, praten met een verse tas Te Gek-soep, verbinding zoeken op de Troostplek,…



Stel jezelf en je organisatie kort voor. 

Mijn naam is Gudrun Nijs, en ben intussen 39 jaar werkzaam binnen het gemeentebestuur van Zutendaal, waarvan 25 jaar als sportambtenaar, sinds 2010 volledig voor welzijn, gezondheid en preventie. Naast deze taken ben ik nog ondersteunend medewerker voor Huis van het Kind. Ons bestuur zet sterk in op het thema ‘warme gemeente’, eveneens dienst-overschrijdend.


Voor de hoeveelste keer doen jullie mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid? 

Voorheen vooral via een artikel in het gemeentelijk infoblad, maar ook deels door een aanbod via workshop, lezingen… het is de eerste keer dat we het effectief koppelen aan een wandeling met getuigenissen.


Welke actie(s) hebben jullie georganiseerd? Wat houdt dit in? 

Wandeling met verschillende haltes, ervaringsdeskundigen die op verschillende manieren hun verhaal vertellen, troostplek van ferm, soep drinken van Te Gek, op het einde soort van infomarkt aan het HVHK. ‘Samen op stap naar veerkracht’ op zondag 2 oktober – Huis van het Kind:

  • 9.00u: samenkomst aan Huis van het Kind om alles voor te bereiden (broodjes, staanders,…)

  • 10.30u: ontvangst met welkomstwoordje door schepen van welzijn Rozette Reyskens. Muzikaal intermezzo met gitaar

  • 11.00u: alvorens het vertrek stellen de ervaringsdeskundigen/medewerkers (4) zich buiten kort voor       


- start wandeling met stop aan de O.-L.- Vrouwschutterij (1) – hier één staander met voorstelling OPZC Rekem door Tine - wandelen tot aan de Delhoeve (2) – hier twee staanders met tekeningen door Saar


- wandelen verder tot aan de open plek Heiberg (3) – hier één staander met frames – maximum 2 tot 3 frames (neg./pos.) Voorstel: afbeelding met kanarie & gebroken been. Thema eenzaamheid sluit hier ook een beetje bij aan….


- verder naar de Dalerschans (4) – inleefmoment door Tine , hier wordt er soep + stokbrood aangeboden aan de deelnemers (Te Gek soeptassen), de twee groepen sluiten hier aan.


- vervolgens naar de Troostplek (5) – lotgenoten


- SOS nuchterheid (6)+ gitaar - Huis van het Kind 

  • 13.00 – 13.30u: einde van de wandeling. Hier is er gekozen om de deelnemers een belegd broodje en drank aan te bieden in Huis van het Kind (einde valt op de middag).


Waarom hebben jullie voor deze actie(s) gekozen? Wat is de link met veerkracht? Hoe zetten jullie hiermee ‘kracht’ in de kijker?  

Het idee om het thema aan een wandeling te koppelen was er al eerder, ook in samenwerking met een aantal Zutendaalse welzijnsverenigingen. In 2022 hebben we dit dan kunnen waarmaken en via een sterk partnership met leden uit de welzijnsraad, medewerkers OPZ Rekem, Logo Limburg,….  werd de activiteit verder uitgewerkt. Waar volgens ons ‘kracht’ in de kijker gezet werd, was vooral de ‘krachtige’ getuigenissen van enkele ervaringsdeskundigen tijdens de wandeling.


Hoe hebben jullie dit aangepakt? Planning, afspraken gemaakt, mensen overtuigd, … 

Verschillende keren samengezeten met alle partners.


Hoe hebben jullie deze actie(s) in de kijker gezet? 

Bekendmaking via het gemeentelijk infoblad, sociale media,… mailing naar alle deelnemende verenigingen en organisaties, gemeentelijke diensten en gemeenten die deel uit maken van ELZ Kemp en Duin.


Wat was de grootste moeilijkheid/uitdaging die je hebt moeten overwinnen? 

Volgens ons aanvoelen was er niet dadelijk een grote moeilijkheid, de samenwerkingen liepen vanzelf en spontaan…  We konden tevens ervaren dat het concept met een wandeling aansloeg, laagdrempelig en ingetogen was, maar ook buiten onze verwachtingen om een groot aantal deelnemers op de been bracht. 


Welke tip(s) heb je voor organisaties die een actie voor de 10-daagse willen doen? 

Omring je zeker met voldoende betrokken partners om een mooi event zoals ‘Samen op stap naar veerkracht’ te verwezenlijken. Wandelen in de natuur doet deugd, is gezond en geeft rust. Het verhoogt je mentale veerkracht en heelt. In het ‘groenste snoepje van Vlaanderen’ moeten we deze troef uitspelen en ervan blijven gebruik maken!


Wat vonden de deelnemers van jullie initiatief?  

De deelnemers waren zeker positief. Het feit dat ook de meesten achteraf nableven voor een babbel bij een belegd broodje en een drankje bevestigde dit alleen maar. 

bottom of page