10 dagen acties in lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer
Lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer organiseerde elke dag een activiteit tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Doelgroep:
Type:
Toegankelijkheid:
10 dagen acties in lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer
Lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer organiseerde elke dag een activiteit tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid.
Wie zijn jullie?
Wij zijn het lokaal dienstencentrum de Zonnewijzer van Gistel. We zijn een klein dynamische team, die gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Ons LDC is dan ook een open huis voor iedereen.
Voor de hoeveelste keer doen jullie mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?
Het juist aantal jaren is moeilijk te achterhalen daar ik er zelf nog maar 2 jaar werk maar ik zie in de archieven dat men er al vele jaren aan deelgenomen heeft.
Welke actie(s) hebben jullie georganiseerd? Beschrijf de actie(s).

We hebben als LDC verschillende actie’s uitgewerkt en ondersteund samen met andere diensten:
De eerste dag was een ganse dag voor de kinderen van het 5de en 6de leerjaar. Alle Gistelse scholen deden mee. Huis van het kind heeft de gelukswandeling aangepast en uitgewerkt met opdrachten gericht naar de lagere school toe. We zijn de dag gestart met een warming up met warme William en dan vertrokken de scholen verspreid om de wandeling en de opdrachten uit te voeren. Iets na de middag werd iedereen terug onthaald voor een lekkere tas soep met balletjes, er was ruimte om een geluksbutton te maken en een speelweide met springkastelen om hen goed uit te leven.
De tweede dag hebben de BKO (oudste groep) samen met een begeleider de geocache van de gelukswandeling gedaan. Serge is een collega die heel gedreven is in het maken van geocaches en hij is zo vrij geweest om er eentje te maken op basis van onze gelukswandeling. Zo is de wandeling aantrekkelijk voor de mensen die graag meer een uitdaging hebben.
Op vrijdag hebben we alle kleuters uitgenodigd en hen 3 liedjes laten meebrengen die voor hen een betekenis hebben en samen met alle andere scholen is er dan een openpodium geweest waar er samen gedanst werd op elkaars liedjes. Daarnaast hadden we soep met babbeltjes mee om de senioren van de markt uit te nodigen voor een praatje. Zo brachten we jong en oud samen. Elke klas kreeg ook een verhaal mee en een handpop van warme william als aandenken en om er in de klas mee verder aan de slag te gaan.
De maandag zijn we (de bezoekers van het LDC) samen met het WZC de gelukswandeling gaan doen maar terug aangepast aan de doelgroep namelijk de senioren van Gistel. Terug met enkele doe-opdrachten. We zijn dan met zijn allen geëindigd in het WZC voor een kopje koffie en een stukje taart.
Op dinsdag was er een lezing georganiseerd door de BIB.
Op woensdag zijn we langs geweest bij alle diensten van de stad Gistel om de innerlijke mens gezond te spijzen met een heerlijke mocktail en een appel. Dit werd heel erg geapprecieerd door het personeel.
Doorlopend was er in de bib een apotheekbibliotheek rond het thema.
Alle administratieve locaties van de stad kregen een spreuk toebedeeld op de inkomdeur.
Waarom hebben jullie voor deze actie(s) gekozen? Wat is de link met veerkracht? Hoe zetten jullie hiermee het thema ‘Omgaan met moeilijke momenten/perioden’ in de kijker?
We hebben met onze actie’s geprobeerd om een heel ruim publiek te bereiken want alle leeftijden en lagen van de bevolking zijn gebaat bij de aandacht van veerkracht!
Hoe hebben jullie dit aangepakt? Planning, afspraken gemaakt, mensen overtuigd, …
In het begin van het jaar komen we samen met alle diensten die willen meewerken aan de 10 daagse. Dan wordt er gekeken wie wat zal uitwerken en dan komen we nog een paar keer samen om goed af te stemmen. Programma wordt voorgesteld aan het college en dan bij groen licht uitgewerkt.
Hoe hebben jullie deze actie(s) in de kijker gezet?
We hebben de gebruikelijks kanalen ingezet: zoals onze nieuwsbrief, stadskrant Gistelzine, Facebook, website, krant, digitale schermen,……
Wat was de grootste moeilijkheid/uitdaging die je hebt moeten overwinnen?
Het moeilijkste is het schakelen als er iets niet loopt zoals voorbereid, vb een uitval van een collega
Dan terug vallen op de bereidwilligheid van anderen. Kunnen rekenen op de flexibiliteit van elkaar.
Welke tip(s) heb je voor organisaties die willen deelnemen aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?
Werk vooral samen met andere diensten/ partners want dan kan je meer mensen bereiken. Samen sta je sterker!
Wat vonden de deelnemers van jullie initiatief?
We kregen heel veel positieve reactie’s, de evaluatieformulieren die we lieten invullen hebben dit bevestigd. En de werkpuntjes en tips nemen we mee naar de komende jaren.