Leuke, verbindende en versterkende activiteiten in Poperinge
In Poperinge deed men in 2024 voor de twaalfde keer mee met de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid.

Doelgroep:
Type:
Toegankelijkheid:
Kinderen & jongeren, Kwetsbare groepen, Ouderen, Volwassenen
Beleef, Beweeg, Kijk, Verbind
Breed publiek
Leuke, verbindende en versterkende activiteiten in Poperinge
In Poperinge deed men in 2024 voor de twaalfde keer mee met de 10-daagse van de Geestelijke gezondheid. Verschillende partners zetten een maand lang hun schouders gezamenlijk onder de overkoepelende actie ‘Maand van de Geestelijke Gezondheid’.

Welke actie hebben jullie georganiseerd en wat houdt deze in?
Verschillende partners zetten hun schouders gezamenlijk onder de actie ‘Maand van de Geestelijke Gezondheid’. Een maand lang gingen er tal van leuke, verbindende en versterkende activiteiten door:
Meer dan 20 lokale zorg- en welzijnsorganisaties richtten samen een Gelukswandeling in. De wandeling bestond uit inspirerende opdrachten en QR-codes die je lieten binnen gluren bij deelnemende organisaties. Wandelaars leerden de geluksdriehoek en Warme William kennen en ontdekten wat mentaal welbevinden is en hoe je hieraan kan werken. Er was speciale aandacht voor rolstoeltoegankelijkheid.
Via een workshop ‘Hartcoherentie’ leerden deelnemers via een eenvoudige ademhalingstechniek meer (innerlijke) rust te ervaren en lichaam en geest terug in balans te brengen.
Tijdens de lezing ‘Kleine gelukjes voor mantelzorgers’ leerden mantelzorgers hoe kleine gelukjes in het dagelijkse leven te brengen. Mantelzorgers van mensen met dementie konden deelnemen aan een infoavond rond zelfzorg voor mantelzorgers.
Het inloophuis stelde een expo tentoon van portretfoto’s met als thema ‘psychische kwetsbaarheid’. Dit om het stigma rond psychische kwetsbaarheid bespreekbaar te maken. Daarnaast zette men in op ontmoetingskansen voor mensen die het mentaal moeilijk hebben via lotgenotencontact in het Lokale Dienstencentrum.
Voor ouders van jonge kinderen was er een infosessie ‘Waarom baby’s huilen’.
Voor alle (groot)ouders werd er in twee sessies uitgelegd wat Nesten is en hoe je dit thuis kan toepassen. Met Nesten leer je kinderen rust te vinden en sociaal-emotionele steun te bieden.
Ouders konden tijdens de debatavond ‘Schermtijd en cyberpesten’ met experten in gesprek gaan over schermtijd en gamen.
Ouderen konden genieten van een Thé Dansant. Zowel mensen met als zonder beperking beleefden een namiddag vol plezier.
De ‘Ronde Tafel-Psychosociaal Welzijn in de Westhoek’ bood een inspirerend programma waarin noden van burgers en hulpverleners werden belicht. Handige tools, zoals hulpvoorjou.be en elpen.be, werden toegelicht. Professionals hadden de kans om dieper te duiken in lokale samenwerkingen.
Mensen op zoek naar meer sociaal contact en verbinding leerden via de lezing ‘Gezocht: vriend(in)-partner’ verschillende mogelijkheden kennen om nieuwe mensen of een partner te ontmoeten. Ook internetdating kwam aan bod. Op een ander moment werd er een Soep met babbeltjes georganiseerd. Iedereen was welkom voor een lekker tasje soep en een babbel.
Een getuigenis en lezing ‘Niet aangeboren hersenletsel: nooit meer terug naar het vertrouwde’ vertelde over het vinden van kracht wanneer alles plots anders is.
Tijdens een sessie ‘Omgaan met moeilijke momenten’ werd er dieper ingegaan op de geluksdriehoek en kreeg men tips en handvaten om om te gaan met een mindere dag of periode. Op een ander moment bracht een klinisch psycholoog een lezing ‘Hoe omgaan met moeilijke momenten’.
‘Muzikale koffieklets’ bracht mensen samen in het Lokale Dienstencentrum met behulp van muziek. Ontspanning en vrije tijd helpen in het omgaan met moeilijke momenten.
Speciale aandacht ging uit naar de Werelddag van Verzet tegen Armoede. In het Poperingse straatbeeld hingen aan alle gebouwen van Stad en OCMW witte lakens. Deze staan symbool voor het ontsnappen uit de armoede.
Auteur Ann Peutermans gaf een lezing over haar boek ‘Rebels’. Hierin staat het verzet van 75-plussers centraal tegen wat het hen zo moeilijk maakt om de touwtjes over het eigen leven in handen te houden.
Personeel van Stad en OCMW Poperinge konden deelnemen aan Café Santé, een welzijnsbeurs met workshops en info rond fysiek en mentaal welzijn. Volgende workshops werden aangeboden: piekeren verzachten, een snelle hap, mocktails-sapjes en soepjes, slapen kan je leren, timemanagement in de praktijk, open vitacheck, verhoog je energie.
In de kerk van Westvleteren waren er Levende Boeken aan het woord. Drie moedige mensen getuigden over seksueel misbruik, alcoholverslaving en leven als brandwondenpatiënt. Ze deelden hun ervaringen met als doel stereotypen te doorbreken en meer begrip en verdraagzaamheid in de samenleving te brengen.
Waarom hebben jullie voor deze actie(s) gekozen? Wat is de link met veerkracht? Hoe zetten jullie hiermee het thema ‘Omgaan met moeilijke momenten/perioden’ in de kijker?
Ondersteuning van kwetsbare groepen
Veerkracht opbouwen en mensen helpen omgaan met moeilijke perioden
Vooroordelen wegwerken
Hoe hebben jullie dit aangepakt? Planning, afspraken gemaakt, mensen overtuigd, …
Op het eind van vorig jaar hadden we een overleg over de evaluatie van de voorbije 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 2023. Vanaf januari 2024, al vroeg op het jaar, hadden we een eerste brainstormmoment met de werkgroep Geestelijke Gezondheid (interne stad- en ocmwdiensten) over de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 2024. We stelden het thema voor: de oranje bol, hoe omgaan met moeilijke perioden. We hebben getracht om zo veel mogelijk interne diensten te betrekken zodat elk uit zijn eigen dienst een eigen actie verder kon uitwerken (deze werkgroep bestaat uit iemand van Overkop, Buurtdienst Bellewijk, BuurtBres en Bres, sociale dienst, welzijnsdienst, intergemeentelijk preventiemedewerker, cultuurdienst, Huis van het Kind, Hopsakee, wzc Proventier, seniorenzorg, ELP, jeugddienst en communicatiedienst). Met betrekking tot de gelukswandeling konden we 21 diensten overtuigen om deze wandeling te helpen op zetten.
Hoe hebben jullie deze actie(s) in de kijker gezet?
Via een persmoment op 27/9 met de inhuldiging van de gelukswandeling en het kenbaar maken van het volledige programma. We maakten hiervan een feestelijk moment met een lint doorknippen en een drink. We nemen de actie van Vleteren (Levende Boeken aan het woord) eveneens op in het persbericht die we uitsturen naar kranten, media…
Artikel in stadskrant van oktober, in boekje van de Bres en brochure van Bellewijk.
De acties promoten via communicatiecampagnes (social media, e-mailnieuwsbrieven), via campagnemateriaal vanuit Gezondheidsmakers (banners en flyers geluksdriehoek, Warme Williampoppen verkleedpak en opblaaspop, de geleende goed-gevoel-muur en -boom).
Via de zebrix-schermen in stadsgebouwen
Levende Boeken aan het woord te Vleteren en de getuigenis Niet-Aangeboren-Hersenletsel werd ook opgenomen in de brochure van Avansa.
Diverse flyers van allerlei evenementen Geestelijke Gezondheid werden massaal verspreid (gebust) door vrijwilligers en mensen van Atelier Estrade van De Lovie vzw vanaf begin september in Poperinge en deelgemeenten, alsook in West- en Oostvleteren en Woesten bij de lokale handelaars, apotheken, dokterspraktijken… Online ook via welzijn- en zorginstellingen via ELZ Westhoek, Logo en Avansa werd dit wijd verspreid.
Op elk evenement Geestelijke Gezondheid bedeelden we ook de diverse flyers van de toekomstige acties.
Door samen te werken met organisaties in de gezondheidszorg als Atelier Estrade van de De Lovie vzw en Het Havenhuis, H.-Hart Ieper, Huis van de Mens, vzw Thûs en Avansa kregen we hierdoor grotere aandacht en konden we nieuwe doelgroepen bereiken. Ook door de samenwerking met externe partners aan de gelukswandeling konden we via die kanalen het volledige programma onder de aandacht brengen: vzw Thûs, De Loods, Spectrum, CLB Kind & Gezin, DVC De Plataan, de Wervel, Artîlerie en Atelier Estrade en Mobius De Lovie vzw, KOSMO, De Lettergreep en vzw ’t Schildpad.
Tijdens het scholenoverleg werd er extra promo gemaakt voor de gelukswandeling.
Podcast aangemaakt met cliënt van vzw Thûs ism ELP en kunstenacademie
Wat was de grootste moeilijkheid/uitdaging die je hebt moeten overwinnen?
Het bereiken van de doelgroep. Soms een ‘lastige’ opgave om de juiste mensen te bereiken die hulp nodig hebben mbt geestelijke gezondheid. Bepaalde doelgroepen zijn moeilijk te contacteren via de gewone kanalen. Dankzij de samenwerking met de collega’s vanuit de sociale dienst, buurtdienst Bellewijk en ELP van hier in het sociaal huis was dit een succesvolle actie. We organiseerden een workshop met klinisch psycholoog Bart Vande Kerckhove: ‘Omgaan met moeilijke momenten’ (exclusief voor de bewoners van de Bellewijk en cliënten vanuit OCMW). Ook de inhoud van deze vorming sloot goed aan bij de behoeften en zorgen van deze specifieke doelgroep.
Welke tip(s) heb je voor organisaties die willen deelnemen aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?
Voorzie voor elke doelgroep iets: voor jeugd, volwassenen en senioren
Samenwerken loont! (zowel met interne diensten als externe partners)
Hou de activiteiten laagdrempelig: zo toegankelijk mogelijk, gratis of een kleine deelnameprijs vragen…
Naast online inschrijven ook de mogelijkheid geven om via mail of telefoon in te schrijven
Betrek professionals of ervaringsdeskundigen in je activiteiten en laat hen hun verhalen delen. We organiseerden een getuigenis over Niet-Aangeboren Hersenletsel waarin de familie van de persoon met NAH openhartig vertelde. Dit had veel impact op de aanwezigen, lotgenoten. Er kwam veel interactie vanuit het publiek nadien.
Een nababbel met gratis drankje of koffie met gebak vinden we ook belangrijk.
We voorzagen ook activiteiten zoals zelfzorg en veerkracht, niet enkel en alleen acties rond omgaan met moeilijke momenten. Hierdoor konden we een breder publiek aantrekken.
Wat vonden de deelnemers van jullie initiatief?
Voor elke actie was er een mooie opkomst geïnteresseerden.
Ruim aanbod in Poperinge
Deelnemers waardeerden de praktische tips die ze konden meenemen naar hun dagelijks leven zoals de tips rond zelfzorg
“De oefeningen tijdens hartcoherentie waren erg nuttig. “Ik gebruik ze nu dagelijks om mijn stress te verminderen, vooral tijdens drukke dagen op het werk.”
Deelnemers voelden zich gesteund en welkom tijdens de evenementen.
De sfeer was uitnodigend, tafeldecoratie werd gemaakt door Atelier Estrade De Lovie vzw. Deze tafeldecoratie werd op elk evenement uitgezet: Thé Dansant, rondetafel, bistro De Bres, op de welzijnsbeurs voor het personeel en in Vleteren tijdens Levende Boeken aan het woord.
Een evaluatie van de verschillende activiteiten zal later dit jaar nog ingepland worden met de interne ocmw-diensten.