top of page

Gelukswandeling Malle en Zoersel

De gemeenten Malle en Zoersel werkten samen een gelukswandeling uit.

Gelukswandeling Malle en Zoersel

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Volwassenen

Beweeg, Verbind

Breed publiek

Gelukswandeling overheen het visbeekpad


De gemeenten Malle en Zoersel al vele jaren samen op vlak van gezondheidsbevordering en ziektepreventie. Met de dienst gezondheid & samenleving werkten ze in 2023 een gelukswandeling overheen het visbeekpad uit.Voor de hoeveelste keer doen jullie mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?  

We nemen deel aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid sinds 2019 dus vanaf de start van deze legislatuur. We hebben voornamelijk altijd gekozen voor een mengeling van activiteiten met spreuken in het straatbeeld.

 

Welke actie(s) hebben jullie georganiseerd? Wat houdt dit in?  

We hebben vorig jaar een grote actie georganiseerd rond de gelukswandeling. Het idee ontstond binnen het SIGO waar we werkten rond het thema gezondheid zit in ALLES. Bij het zoeken naar bewegingsactiviteiten kwamen we uit bij voor iedere gemeente de gelukswandeling uit te hangen en mensen hiervoor aan te zetten.

 

Malle en Zoersel gingen hier een stapje in verder. In plaats van elks een wandeling uit te werken, kozen we voor een samenwerking en een wandeling over de twee gemeenten. We gingen een samenwerking aan met de toeristische diensten en zo groeide er een grote actie rond de gelukswandeling.

Vanaf juni tot eind oktober kon de wandeling overheen het visbeekpad gewandeld worden. Elke maand waren er winacties en op 30 september hebben we een dauwwandeling georganiseerd met ontbijt overheen het visbeekpad.

 

Wat was de grootste moeilijkheid/uitdaging die je hebt moeten overwinnen? 

Communiceren – de communicatiediensten betrekken en iedere maand opnieuw communiceren – we merken ook dat de wandelingen alleen heel weinig gewandeld werden, weinig deelnameformulieren. T.o.v. de dauwwandeling waar we heel veel mensen aanwezig hadden – 130 inschrijvingen.

 

Welke tip(s) heb je voor organisaties die een actie voor de 10-daagse willen doen onder de categorie '…'? 

Start goed opvoorhand, maak het niet te groots en vooral hang er iets leuks aan vast – een goodie bag + eten werkt altijd 😉 

 

Werk samen met andere diensten – maar maak hierover goede afspraken wie doet wat – het kan een verademing zijn om zaken te delen, maar anderzijds moet je ook zeker weten dat deze dan gebeuren.

 

Wat vonden de deelnemers van jullie initiatief?   

We kregen heel veel goede reacties op de dauwwandeling met ontbijt. We hebben dan ook besloten om ze dit jaar gewoon terug opnieuw te doen op zaterdag 5 oktober 2024.
bottom of page