top of page

Dans Maar

Door je hoofd even leeg te maken en alles los te laten kan je na zo’n sessie Open Dansvloer weer sterker het leven aan.

Dans Maar

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Ouderen, Volwassenen, Kinderen & jongeren

Beweeg

Breed publiek

Dans maarStel jezelf en je organisatie kort voor.

Ikzelf ben jongerenwerker bij MIJNLEUVEN. Dat is een één van de jongerenwerkingen van de jeugddienst van Stad Leuven. Binnen onze werking doen we heel wat projecten voor, door en met jongeren. De inhoud van die projecten worden bepaald door onze achterban, Leuvense jongeren. Zij zitten aan het stuur, wij ondersteunen waar nodig. Onze pijlers zijn beleidsparticipatie, positieve beeldvorming, leer- en experimentkansen bieden, maar ook fysieke- en mentale ruimte bieden voor jongeren. En binnen dat laatste past ook onze activiteit Open Dansvloer/Dans maar die we deden tijdens de 10-daagse.

 

Waarom heb je voor deze actie(s) gekozen? Wat is de link met veerkracht? Hoe zet je hiermee ‘kracht’ in de kijker? 

Hilke van Open Dansvloer kennen we al lang bij MIJNLEUVEN. Ze is ooit bij ons binnengekomen met haar idee om iets te doen met vrij dansen en heeft een ondernemerschapstraject gevolgd bij ons. Zo is Open Dansvloer ontstaan en zijn we haar met veel belangstelling blijven volgen. Bij de vraag of we iets konden doen tijdens de tiendaagse maakte ik direct de link met haar en Open Dansvloer. Dansen op zich maakt je gelukkig, maar samen dansen zorgt ook nog eens voor verbondenheid. Eens je de eerste gêne voorbij bent voel je je vrij en laat je alles gewoon gaan. Door je hoofd even leeg te maken en alles los te laten kan je na zo’n sessie Open Dansvloer weer sterker het leven aan. Ook al ben je maar een half uurtje uit je dagelijks ritme, het doet al veel. Net daarom draagt het bij tot de veerkracht van jongeren, maar ook van andere mensen. Tijdens onze open dansvloer was er een fijne mix van jong, oud en alles er tussenin. Die verbinding tussen hen tot stand kunnen brengen met dans, dat maakte de activiteit helemaal af. Hilke gaf tussendoor ook opdrachten en extra motivatie om te dansen. Dat helpt ook enorm om snel van ter plekke schuifelen en nog wat onzeker te zijn, over te gaan naar alles losgooien en volledig jezelf te laten gaan.

 

Welke tip(s) heb je voor organisaties die een actie voor de 10-daagse willen doen?

Ons motto: MIJNLEUVEN durft dromen, denkt consequent buiten de lijntjes en smijt zich elke dag opnieuw voor de Leuvense jongeren, all the way. En zo is ook dit idee tot stand gekomen. Veerkracht kan zoveel zijn! Durf buiten de lijntjes denken en organiseer eens iets zot. Wat kan mensen allemaal gelukkig maken, wat geeft hen kracht en hoe kan je zorgen voor verbinding? Dit jaar was het dansen, misschien is het volgend jaar wel iets helemaal anders.

 

Wat vonden de deelnemers van jouw initiatief? 

In totaal hebben we zo’n 100tal mensen doorlopend kunnen bereiken, verspreid over de twee sessies. Kinderen, jongeren, ouderen,… en stuk voor stuk hebben ze ervan genoten. Even alles loslaten op klaarlichte dag, dat is niet iets wat je elke dag doet en voor veel mensen iets wat ze hadden gedacht nooit te doen. Maar achteraf is het gevoel zalig en zijn ook heel wat deelnemers ons komen bedanken voor het initiatief omdat ze er zo van hadden genoten en vooral alles even hebben kunnen loslaten in hun hoofd. Maar ook het samenzijn deed deugd. Die reacties zijn hartverwarmend 😊Meer info: 

bottom of page