top of page

Buurtbabbelbankje

In Arendonk kan je 'burten' met je buren op de BuurtBabbelBank. Deze verplaatsbare bank biedt plaats aan 20 buurtbewoners om buiten een beetje te babbelen en de banden tussen buren te versterken.

Buurtbabbelbankje

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Verbind

Breed publiek

Babbelen, banden smeden en bulderlachen op de BuurtBabbelBank


Blij? Boos? Bedroefd? Kom even ‘burten’ met de buren op de BuurtBabbelBank in Arendonk! Deze verplaatsbare bank biedt plaats aan 20 buurtbewoners, om buiten een beetje bij te babbelen en de banden tussen buren te versterken. “De grote groep en de ronde vorm zorgen voor een ‘dichter’ contact. Dat geeft toch een ander gevoel.”


Gemeente Arendonk ontleent sinds 2017 een BuurtBabbelbank. Wat is dit?

Eva Verbeek: “De BuurtBabbelBank is een grote bank voor ongeveer 20 personen. Ze wil buurten buiten laten ‘burten’, wat Arendonks dialect is voor babbelen. Erkende buurtverenigingen kunnen de BuurtBabbelBank een week ontlenen en in de buurt neerplanten, om het gemeenschapsgevoel tussen de buren te stimuleren.”


Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?

“Onze toenmalige schepen van cultuur had het idee om een BuurtBabbelBank te ontwikkelen. Aan de lancering ging een hele procedure vooraf. Op basis van een bevraging bij buurtverenigingen, kwamen we tot een rond ontwerp dat plaats biedt aan een 20-tal personen. Onze technische dienst tekende het ontwerp uit. De bank werd vervolgens gemaakt door de leerlingen metaalbewerking van het deeltijds onderwijs DONA in Arendonk.”


Wat zijn de specifieke afspraken als je de bank wil ontlenen?

“Erkende buurtverenigingen kunnen de bank gratis ontlenen voor een week. Als ze de bank op openbaar domein willen plaatsen, dan wordt hun vraag voorgelegd aan het college van burgemeester en schepenen. Zo reist de bank het hele jaar door de gemeente rond. In Arendonk zijn er 52 erkende buurtverenigingen. Vooral in het voorjaar en in de zomer wordt de bank wekelijks verhuurd. Daarom wordt er momenteel gewerkt aan een tweede bank.”


Een BuurtBabbelBank laten rondreizen, dat vergt toch enige organisatie?

“De buurtverenigingen reserveren de bank via het e-loket van de gemeente. De cultuurdienst maakt de reservaties in orde en brengt eventuele aanvragen voor het plaatsen op openbaar domein voor het college van burgemeester en schepenen. Daarnaast geeft de cultuurdienst de reservaties door aan de werkliedendienst. De werkliedendienst zorgt voor het plaatsen en weer ophalen van de bank. Het transport gebeurt met een kleine kraanwagen. De bank is in stukken te monteren.”


Is er een bijzonder BuurtBabbelBank-moment dat jullie is bijgebleven?

“Eén keer had een vereniging verschrikkelijk slecht weer. De regen viel met bakken uit de hemel. De buurt overdekte de bank met parasols en een klein kampvuurtje. Eén van de buurtbewoners bracht zijn gitaar mee en de sfeer was onvergetelijk. In het begin was de bank een zodanig succes dat verschillende buurten zorgden voor extra banken en zitbankjes uit paletten om iedereen toch een plaatsje te geven.”


De BuurtBabbelBank is een fantastisch inspirerend voorbeeld voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Op welke manier zorgt de BuurtBabbelBank volgens jullie voor meer veerkracht en/of sociale verbinding?

“De meeste buurtverenigingen huren de BuurtBabbelBank voor bijvoorbeeld een straatfeest. De bank zorgt voor informele babbeltjes tussen de buren, waardoor zij elkaar beter leren kennen. Dat leidt dan weer tot meer sociale verbinding, meer hulp waar nodig,…”


Er bestaan veel babbelbanken. Wat maakt jullie BuurtBabbelBank uniek en succesvol?

“De bank kan gratis uitgeleend worden. De werkliedendienst zorgt voor het plaatsen en opruimen, wat maakt dat de verenigingen zich geen zorgen moeten maken over de praktische regeling. Daarnaast is het fijn dat er toch een 20-tal mensen kunnen plaatsnemen op de bank. De grote groep en de ronde vorm zorgen voor een ‘dichter’ contact. Dat geeft toch een ander gevoel.”


Heb je tips voor andere partners of lokale besturen om het initiatief van de BuurtBabbelBank succesvol op te zetten?

“Voor de financiering van onze eerste BuurtBabbelBank kregen wij een subsidie van de Koning Boudewijnstichting. Mensen mogen steeds meer info opvragen bij ons.”


Benoem één goede reden voor een lokaal bestuur om ook een BuurtBabbelBank-initiatief op te zetten.

“De BuurtBabbelBank is een hartverwarmend initiatief waar onze Arendonkse buurten en verenigingen heel enthousiast over zijn. Als je graag extra verbinding wil creëren in je buurten, dan kan dat heel gemakkelijk door het aanbieden van een babbelbank. Gewoon doen…”


De BuurtBabbelBank in Arendonk reserveren? Alle info vind je in deze link.

bottom of page