top of page

Actiemaand Westerlo

Naast een krachtige zintuigenwandeling, een Warme William wandeling en een gelukswandeling, stonden er ook Warme Wensen en een Sterrenwandeling op het programma.

Actiemaand Westerlo

Doelgroep:

Type:

Toegankelijkheid:

Ouderen, Volwassenen, Kinderen & jongeren

Verbind

Breed publiek

In Westerlo beweegt het geen klein beetje.In Westerlo beweegt het.. en geen klein beetje: Beweegroutes, beweegbanken, lessenreeksen Fitnastiek en begeleide wandelingen tot een heuse 10.000 stappen actiemaand voor alle doelgroepen en leeftijden. Hoe Lore Storms, medewerker cultuurdienst en Katleen Claes, medewerker Dienst ‘Sport en Jeugd’, trekkers van het 10.000 stappen project, dat allemaal voor mekaar kregen, wilden wij dolgraag weten.


Westerlo was bij de eerste lokale besturen in de Kempen die in het voorjaar twee beweegroutes introduceerde en beweegbanken aankocht.

Katleen: “In mei hebben we inderdaad de twee beweegroutes en beweegbanken feestelijk geopend met initiaties van de BOV-coach en de sportdienst gedurende de hele maand.  Beweegroute De Beeltjens (1.4 km) start aan Sportpark De Beeltjens en beweegroute TerHarte (2 km) aan het lokaal dienstencentrum. 

Elke maandag organiseren vrijwilligers een wandeling langs de beweegroute met de bewoners van de assistentiewoningen. Vanuit de initiatielessen vertrekt nu ook wekelijks een groep op woensdag voor de beweegroute ‘De Beeltjens’ en de beweegbank. Sommigen vonden de weg naar de lessenreeks Fitnastiek (sporten voor 55-plussers), een plek waar heel wat sociale contacten worden gelegd.


Leuk om weten: Samen met Ipitup organiseerden we een gratis opleiding tot trainer/ambassadeur voor de beweegbank. 12 mensen werden opgeleid die in de toekomst aan de slag gaan met een doelgroep.

De beweegbanken zijn trouwens niet alleen voor ouderen. Ook (groot)ouders kunnen de bank gebruiken met (klein)kinderen. In het Sportpark zien we groepjes jongeren die de bank gebruiken. Dit is echt een intergenerationeel project, het verbindt mensen van alle leeftijden.”In oktober brachten jullie de thema’s beweging, geestelijke gezondheid en de Week van het Bos mooi samen in één actiemaand.

Lore: “De coronapandemie heeft ons op een andere manier naar het leven doen kijken. Ons algemeen welzijn hangt af van verschillende factoren. Het mentale aspect is zo belangrijk. De mens is een sociaal wezen, een welgemeende glimlach, mekaar hartelijk begroeten, vragen hoe het werkelijk met iemand gaat, kan zoveel betekenen. 

Daarom ontstond vanuit de dienst sport & jeugd en de gemeentelijke gezondheidsraad het idee om gezondheid te promoten op verschillende vlakken. Niet alleen bewegen en gezonde voeding is belangrijk, ook het mentale aspect speelt een fundamentele rol.


We wilden in de actiemaand 3 pijlers laten samenkomen:

  1. Gezondheid door bewegen

  2. Gezondheid door bewustwording/preventie

  3. Gezondheid door welbevinden/gezonde geest


De 10.000 stappenmaand past in alle opzichten in het bovenstaande. We bedachten vervolgens een programma waarbij zowel het fysieke als het mentale aspect (je beter voelen) van bewegen aan bod kwam.”


Het programma blinkt uit van initiatieven met een originele invalshoek.

Katleen: “Naast een zintuigenwandeling, een Warme William wandeling en een gelukswandeling, stonden er ook Warme Wensen en een Sterrenwandeling op het programma:


Warme wensen

‘Warme wensen’ was een oproep om tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid een warme wens bij iemand in de brievenbus te steken die het echt nodig heeft. Je kon mensen uitnodigen voor bijvoorbeeld een wandeling of een kopje koffie. Wij zorgden voor gratis warme wenskaarten die via een 10.000 stappenbrochure in elke Westelse brievenbus verdeeld werd. Alle lagereschoolkinderen kregen ook twee kaartjes om uit te delen.Sterrenwandeling 

Sinds 2022 schittert onze gemeente als sterrengemeente. Er is een plaats binnen onze warme gemeente voor rouw en in het bijzonder voor ouders, broers, zussen, grootouders… die een zwangerschapsverlies hebben meegemaakt of een kindje hebben verloren.

We organiseerden een wandeling rond de Abdij van Tongerlo gericht op ontmoeten. Onderweg stopten we voor een bezinningsmoment aan de grot (= troostplek van Ferm) om eventjes tijd te nemen om bij mekaar te zijn. Ook na de wandeling was er ruimte om te praten op een plek ingericht met standjes vanuit ondersteunende verenigingen.”


Plannen om de actiemaand structureel te herhalen de volgende jaren?

Lore: “We ontvingen zoveel ‘warme’ reacties van deelnemers dat we bijzonder enthousiast zijn om opnieuw een actiemaand te organiseren. Een evaluatie volgt binnenkort. In totaal konden we rekenen op een 50-tal deelnemers bij de Sterrenwandeling, 163 Warme William-antwoordformulieren en 18 personen voor de zintuigenwandelingen,…

We hebben in Westerlo geen aparte ‘gezondheidsdienst’. De actiemaand werd georganiseerd bovenop het takkenpakket van de dienst cultuur en dienst sport en jeugd en dat vergt wel wat inspanning. Er gaat bovendien veel tijd naar de opdrachten voor de verschillende wandelingen en het nakijken of alles er nog is en niet verdwenen is.

Samen met de andere diensten kijken we ook hoe we onze samenwerking in de toekomst kunnen versterken en onze activiteiten verder vorm kunnen geven volgens de 3 pijlers.”
bottom of page