Samen Veerkrachtig

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Van 1 tot 10 oktober is het de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Zeg maar de Vlaamse versie van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. “Samen Veerkrachtig” is dit jaar opnieuw het thema van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. Op je eentje is dat net iets moeilijker. “Samen Veerkrachtig” dus, da’s elkaar een helpende hand reiken, een bemoedigend schouderklopje geven. Kortom: zorg dragen voor elkaar. Het kan écht geen kwaad om deze boodschap tien dagen per jaar extra in de verf te zetten, toch?

ACTIVITEITEN

Workshops, meditatie, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie… Honderden activiteiten verspreid over Vlaanderen geven je mentale gezondheid een boost. Goed kiezen is de boodschap.

Over veerkracht

Wat is veerkracht en waarom is het zo belangrijk?

Stress en tegenslag maken deel uit van het leven, maar ieder van ons gaat er anders mee om. Mensen met een grote veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen. Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het leven tegenzit.  
Veerkracht is belangrijk voor ons mentaal welbevinden. Veerkrachtige mensen voelen zich beter in hun vel. Nog straffer: ze weten een negatieve gebeurtenis om te buigen tot een positieve ervaring.

Goed nieuws: veerkracht kan je trainen!

Veerkracht is geen persoonlijkheidskenmerk. Je wordt dus niet geboren als super-veerkrachtig! Veerkracht is een samenspel van zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren.

Positieve emoties bepalen onze veerkracht, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Veerkrachtige mensen…
  • …zijn optimistischer
  • …zien problemen in een ruimer perspectief
  • …stellen zichzelf doelen
  • …zoeken afleiding in dingen waar ze blij van worden
Je kan je veerkracht versterken, net zoals je een spier traint. Fit in je hoofd is een online platform met een zelftest en 10 tips voor meer veerkracht. Ga er gerust mee aan de slag!
 

Anderen zijn belangrijk voor onze eigen veerkracht…

Nog een kenmerk van veerkrachtige mensen: ze roepen vaker de hulp in van vrienden. Veerkrachtige mensen blijven niet bij de pakken zitten maar vragen steun. Durf hulp vragen wanneer het nodig is.

…net zoals wij zelf belangrijk zijn voor de veerkracht van anderen

Ben je zelf veerkrachtig en hebben stress en pech geen invloed op jou? Weet dan dat je heel wat voor anderen kan betekenen. Door aandachtig te luisteren bijvoorbeeld, zonder te oordelen. En open te praten over je eigen problemen en de manier waarop je ermee omgaat. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. En je houdt er zelf ook nog eens een goed gevoel aan over!