Samen Veerkrachtig

10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dat kan ons psychisch welzijn ernstig schaden. De beste remedie tegen al die onzekerheid? Een flinke portie veerkracht! Van 1 tot 10 oktober zetten we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid het belang van veerkracht in de verf. “Maar wat is veerkracht nu precies?”, horen we je denken. Hieronder leggen we je uit hoe veerkracht precies werkt en wat het je allemaal kan opleveren.

ACTIVITEITEN

Workshops, meditatie, fototentoonstellingen, fuiven, theater, danstherapie… Honderden activiteiten verspreid over Vlaanderen geven je mentale gezondheid een boost. Goed kiezen is de boodschap.

Over veerkracht

Wat is veerkracht en waarom is het zo belangrijk?

Stress en tegenslag maken deel uit van het leven, maar ieder van ons gaat er anders mee om. Mensen met een grote veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen. Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het leven tegenzit.  
Veerkracht is belangrijk voor ons mentaal welbevinden. Veerkrachtige mensen voelen zich beter in hun vel. Nog straffer: ze weten een negatieve gebeurtenis om te buigen tot een positieve ervaring.

Goed nieuws: veerkracht kan je trainen!

Veerkracht is geen persoonlijkheidskenmerk. Je wordt dus niet geboren als super-veerkrachtig! Veerkracht is een samenspel van zowel erfelijke eigenschappen als omgevingsfactoren.

Positieve emoties bepalen onze veerkracht, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Veerkrachtige mensen…
  • …zijn optimistischer
  • …zien problemen in een ruimer perspectief
  • …stellen zichzelf doelen
  • …zoeken afleiding in dingen waar ze blij van worden
Je kan je veerkracht versterken, net zoals je een spier traint. Fit in je hoofd is een online platform met een zelftest en 10 tips voor meer veerkracht. Ga er gerust mee aan de slag!
 

Anderen zijn belangrijk voor onze eigen veerkracht…

Nog een kenmerk van veerkrachtige mensen: ze roepen vaker de hulp in van vrienden. Veerkrachtige mensen blijven niet bij de pakken zitten maar vragen steun. Durf hulp vragen wanneer het nodig is.

…net zoals wij zelf belangrijk zijn voor de veerkracht van anderen

Ben je zelf veerkrachtig en hebben stress en pech geen invloed op jou? Weet dan dat je heel wat voor anderen kan betekenen. Door aandachtig te luisteren bijvoorbeeld, zonder te oordelen. En open te praten over je eigen problemen en de manier waarop je ermee omgaat. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. En je houdt er zelf ook nog eens een goed gevoel aan over!