Nieuws

OPROEP: Zet mee in op veerkracht tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

 

15 juni 2020

Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dat kan ons psychisch welzijn ernstig schaden. Om deze periode goed door te komen is veerkracht cruciaal.  

Het thema van de 10-daagse is dit jaar opnieuw 'Samen Veerkrachtig': Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht. Dit jaar staan (online) ontmoeting en verbinding centraal. Sociale cohesie en contacten met mensen zijn essentieel voor een goede geestelijke gezondheid. Steun van anderen is één van de belangrijkste hulpbronnen wanneer onze veerkracht in het gedrang komt. 

We nodigen dan ook iedereen uit om tijdens de 10-daagse een kleine of grote actie te organiseren voor inwoners, bezoekers, werknemers, leerlingen … om die sociale cohesie en de bijhorende veerkracht in de kijker te zetten. Wij bezorgen jullie een handige inspiratiegids, 100% coronaproof. Zo maken we er samen opnieuw een mooie én veilige editie van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid van!

 

 

Lees meer

"De meeste mensen vertonen heel wat veerkracht"

 

12 juni 2020

Na de coronacrisis zal niet iedereen naar de psycholoog moeten hollen, schrijft Patrick Luyten, hoogleraar Klinische Psychologie aan de KU Leuven. Ja, er zal een aanzienlijke groep van mensen psychologische hulp nodig hebben, maar een tsunami aan psychologische klachten, zoals hij sommigen hoorde beweren, verwacht Luyten niet. Meer nog, er zijn ook optimistische geluiden te horen. Mensen zouden best wel tegen een stootje kunnen en deze crisis zou ook wel eens heel wat positieve gevolgen kunnen hebben voor ons welzijn.

Uit dit artikel wordt opnieuw duidelijk hoe belangrijk onze veerkracht is en hoe anderen ons hierbij kunnen ondersteunen. Kortom, Samen Veerkrachtig!

 

 

Lees meer

Wat vond jij van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid?

 

22 oktober 2019

De 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid is net achter de rug. Heeft jouw organisatie een activiteit georganiseerd? Wat goed! Mogen we 5 minuutjes van je tijd voor een korte evaluatie? Dan maken we er samen in 2020 een nog mooier feest van. Vertel ons je mening via deze link.

 

Lees meer

Werelddag van de Geestelijke Gezondheid: Psychisch in de knoop? Ook jij bent een deel van de oplossing!

 

10 oktober 2019

Ja, ook jij hebt te maken met psychische problemen. Hoe we dat zo zeker weten? Omdat 24% van de Vlamingen stress, burn-out of een depressie heeft, zo blijkt uit recent onderzoek. Jij niet, zeg je? Best mogelijk. Maar de kans is erg groot dat een van je dierbaren, een vriend, buur of collega het wél moeilijk heeft. Het goede nieuws is dat jij kunt helpen, meer dan je denkt zelfs. Hoe? Door open en geduldig naar hen te luisteren. Door opvattingen, meningen en goedbedoelde adviezen achterwege te laten. Mensen verwachten heus niet altijd een pasklare oplossing, wel een luisterend oor.

Dat is precies die boodschap die we tijdens de voorbije 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid hebben uitgedragen. Lezingen, workshops, concerten, theater, films en wandelingen: we telden ruim 400 activiteiten die duizenden mensen bij elkaar gebracht hebben. Samen Veerkrachtig was ook dit jaar de rode draad. En dat is geen toeval. Want veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het (l)even tegenzit.  Samen Veerkrachtig dus, dat is elkaar een helpende hand reiken, een bemoedigend schouderklopje geven. Kortom: zorg dragen voor elkaar.  

Aan de dames en heren politici die meelezen: wij rekenen ook op jullie.  Ondersteun initiatieven die mensen dichter bij elkaar brengen. Zodat we onze kleine en grote zorgen met elkaar kunnen delen. Dat hoeft geen tonnen geld te kosten. Ook kleine projecten kunnen een wereld van verschil maken.

 

Lees meer

Slapen als een roos

 

9 oktober 2019

Morgen is het werelddag van de geestelijke gezondheid! Je hebt de keuze uit een massa activiteiten. In Retie kan je naar een Fit in je hoofd workshop. Je ontdekt er hoe je, in 10 stappen, je veerkracht kunt versterken. Als je geheugen je af en toe in de steek laat kan je naar Geheugensteuntjes – tips en technieken tegen alledaags vergeten. Christel Geerts, professor gerontologie, geeft een lezing in de historische kelder van de Bond Moyson op de Gentse Vrijdagmarkt. Tieners zijn een vat vol emoties. Als ouder is het niet altijd makkelijk om de grillen van je zoon of dochter te moeten ondergaan. De OO10-stresstraining in Deurne brengt misschien raad. Geestelijk welzijn en een goede nachtrust gaan hand in hand. In Beter Slapen komt u meer te weten over de impact van slaapproblemen en leert u hoe u uw nachtrust kunt bevorderen. In de Steinerschool van Wijgmaal zingen kinderen en buurtbewoners samen, want zingen zorgt voor verbinding. Happy hapjes is een literaire en culinaire workshop in Brussel. Samen tafelen rond geluk en gezondheid, mooi toch?

Benieuwd wat er nog allemaal te beleven valt? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda!

 

Lees meer

Op zoek naar stilte

 

8 oktober 2019

Trek in een gezellig praatje met een kom dampende soep? Daarvoor moet je in Ieper zijn, voor Soep met babbeltjesProeven van yoga kan je in Halle. In een bruisende stad zoals Antwerpen is het nooit stil. Of toch ... hier en daar zijn er verborgen stille plekjes. Een 7-kilometer lange wandeling voert je langs verschillende stilteplekken. Over wandelen gesproken: in Wilsele staat er een Te Gekke Veertocht op het programma. Heb je nood aan een dosis gelukshormonen? Kom dan gezellig mee dansen tijdens GGedanst van Dagcentrum De Ridder. De dansvloer ligt in de Sint-Andriesplaats,  hartje Antwerpen. Een boeiende, wetenschappelijke lezing over sociale interactie in combinatie met een concert? Geef toe: alledaags is het niet. Voor On the rhytmic wing of Gershwin moet je naar Leuven.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda en op onze veertochten-overzicht.

 

Lees meer

Koken voor meer veerkracht!

 

7 oktober 2019

Koken goed voor de veerkracht? Zeker weten! In dienstencentrum de Schakel in Houthulst bakken ze zelfs smiley-koekjes! Ooit al gehoord van gevoelsplekken? Dat zijn afgebakende plaatsen waar je je emoties de vrije loop kunt laten. Neem gerust een kijkje in de Bleekweide in Sint-Amandsberg. In Berchem kan je naar Herstel na verslaving: een ervaringsdeskundige legt uit waarom het zo moeilijk is om van een verslaving verlost te geraken. Sommige mensen worstelen met rommel en chaos.  Opruimcoach Britt Janssen helpt je in jouw gevecht met rommel, chaos en huishouden. Aan de slag met minimalisme vindt plaats in Antwerpen. Flexibiliteit, multitasking, vitaliteit,… Onze veerkracht staat onder druk. Dr. Philippe Persoons legt uit hoe je je veerkracht versterkt

Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda.

 

Lees meer

Start to relax

 

6 oktober 2019

De werkweek rustig beginnen? Ga dan naar Start to relax in Gent, een workshop waarin je leert te ontspannen met relaxerende oefeningen.  SOS Stress blijft in dezelfde sfeer: een psycholoog geeft je tips om stress een juiste plaats te geven in je leven. Afspraak in Heist-op-den-Berg. Ben je grijs en wijs? Dan kan je naar een Yoga-sessie voor senioren in Bornem of naar Met plezier ouder worden in Zele. Ademen is letterlijk van levensbelang, het zorgt voor een betere lichaamshouding, verbetert je lichamelijk welbevinden én brengt ontspanning. Hoe je juist kunt ademen? Daarvoor moet je naar Lucht is leven, in Mechelen. Zorg dragen voor anderen vergt veel energie. Tijdens een lezing in Hasselt ontdek je hoe je voor je zelf kunt zorgen.

Nieuwsgierig wat er nog allemaal te beleven valt? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda.

 

Lees meer

Zondag, stapdag!

 

5 oktober 2019

Zondag, wandeldag. In Aalst kan je in alle rust meestappen in een stiltewandeling. Voor een natuurbelevingswandeling moet je naar Bornem. Een wandelcoach brengt je opnieuw in contact met de natuur. Onze Te Gekke Veertocht in Genk loodst je door het pittoreske Molenvijverpark. Voor een focuswandeling moet je naar Smeerebbe-Vloerzegem, poëtischer wordt het niet. Zin in iets anders? Het PC Multiversum in Mortsel gooit zijn deuren open. Je kan er de gloednieuwe campus bewonderen.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda en op onze veertochten-overzicht!

 

Lees meer

Zijn je voetjes ingesmeerd?

 

4 oktober 2019

Het weekend is het ideale moment om je stapschoenen vast te strikken. Op zaterdag kan je in Moerbeke een frisse neus halen tijdens een Te Gekke Wandeling. Het Turnhoutse vennegebied is dan weer het prachtige decor voor een Veertochtwandeling. Wandelen kan je ook in het Gentse S.M.A.K, een route geestelijke gezondheid voert je langs iconische werken van o.a. Michaël Borremans, Dara Birnbaum, Mark Manders en Luc Tuymans. Hoe belangrijk liefde is in een mensenleven? Dat kom je te weten tijdens All you need is love, een lezing in, let op de naam, het Huis van Troost in Gent.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda en op onze veertochten-overzicht!

 

Lees meer

Klaar om de krijger in jou wakker te maken?

 

3 oktober 2019

Morgen is dag 4 van de 10-daagse. Dan kan je naar Kalmthout, voor een bewuste gezondheidswandeling. In Hoogstraten is er een yogasessie voor ouders én peuters. Samen met je kindje leer je op speelse wijze enkele bewegingen en houdingen, die afwisseling tussen actie en relaxatie. In ontmoetingscentrum De Lantaarn tonen het muziekatelier en het creatieve atelier hun werk. Afspraak in Kessel-Lo. In Heverlee kan je kennismaken met Aikido, een traditionele Japanse krijgskunst die de lichamelijke en geestelijke veerkracht versterkt. Iets rustiger gaat het eraan toe in Ekeren. Na een drukke werkweek kan je er ontspannen tijdens een avondwandeling onder het motto: Re-Wind your mind. Kwestie van de week in schoonheid neer te leggen.

Toch liever een andere activiteit? Bekijk dan zeker de andere activiteiten die morgen doorgaan.

 

Lees meer

Tips van de dag

 

2 oktober 2019

Bosbaden of Shinrin Yoku is helemaal in. Morgen nodigt een gids je, tijdens een begeleide wandeling in Aartselaar, uit om te vertragen, de zintuigen te openen en deze waarnemingen te delen. Je doet er drie uur over een afstand van amper één kilometer: traagheid verzekerd! De ouderen van tegenwoordig is een panelgesprek voor 65-plussers, dat gaat over ouder worden in onze samenleving. Met onder andere Luc Van de Ven, bekend van het Canvasprogramma Therapie. Om in dezelfde sfeer te blijven: In Zoutleeuw kan je naar Geluk op grootmoeders wijze. Een toneelvoorstelling die geestelijke gezondheid op een ludieke manier benadert. Liefhebbers van de betere film moeten naar Nieuwpoort, voor een vertoning van Duelles. Alice en Céline zijn hartsvriendinnen, tot een drama een abrupt einde maakt aan de vriendschap.

Op zoek naar nog meer inspiratie? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda en op onze veertochten-overzicht!

 

Lees meer

Start 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

 

1 oktober 2019

De start van de 10-daagse gemist? Geen zorgen, ook morgen kan je meedoen aan een heleboel leuke activiteiten. Op de markt van Houthulst staat er soep met babbeltjes op het menu. Een praatje maken bij een kop dampende soep, meer heeft een mens niet nodig. In Olmen leer je gezond omgaan met Facebook, Instagram en Snapchat. Speciaal voor jongeren tussen 13 en 18. Pieker jij jezelf soms suf? Ga dan naar Gent, waar je tijdens een workshop anders leert omgaan met je gedachten. Iemand een luisterend oor bieden kan wonderen doen voor onze veerkracht. In Leuven kan je gesprekstechnieken leren. Ben jij ook zo een perfectionist en heb je daar last van? Ga dan naar Zoersel. In verschillende sessies ontdek je er hoe perfectionisme werkt en wat je eraan kunt doen.

Toch liever een andere activiteit? Bekijk dan zeker de andere activiteiten die morgen doorgaan.

 

Lees meer

Aftrap 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid

 

30 september 2019

Rise and shine! Morgen trappen we de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid in gang. Tussen nu en 10 oktober kan je meedoen aan zowat 400 activiteiten. De allerdappersten onder ons trotseren wind en regen in Oud-Turnhout, tijdens onze Te Gekke Veertocht. Meteen de officiële start van de 10-daagse. Houd je het liever droog? Dan kan je naar de Levende Bib in Heverlee. Je ontmoet er moedige mensen die open en bloot over hun psychische kwetsbaarheid praten. Lachebekjes moeten naar Kalmthout, voor een sessie lachyoga.  In Gent kan je dan weer leren hoe je van stress een succes maakt. Fijne start van de 10-daagse gewenst en tot morgen!

Nieuwsgierig wat er nog allemaal te beleven valt? Neem dan zeker een kijkje in onze activiteiten-agenda.

 

Lees meer

Te Gekke Veertocht: Stap het af! op 1 oktober in Oud-Turnhout

 

25 september 2019

Bossen, heidevelden, graslanden, stuifduinen en vennen: Landschap De Liereman is het gedroomde decor voor de officiële aftrap van de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Voor deze vijfde editie staan er in Vlaanderen maar liefst 400 activiteiten op het programma: cursussen en lezingen over ontstressen bijvoorbeeld, maar ook workshops meditatie, yogasessies, filmavonden, theater, en een heleboel Te Gekke Veertochten, anders gezegd veerkrachtige wandelingen. Bedoeling: onze veerkracht of emotionele weerbaarheid versterken én geestelijke gezondheid bespreekbaar maken.

Op dinsdag 1 oktober wandelen we de 10-daagse op gang in Landschap De Liereman, één van de oudste natuurgebieden van ons land. Je kan er zelf op uittrekken of je op sleeptouw laten nemen door een wandelcoach. Wees gerust: een wandelcoach legt je geen verschroeiend tempo op, maar laat je af en toe stilstaan om kleine oefeningen te doen. Zodat je zorgen even van de baan zijn en je er weer tegenaan kunt.

 

PRAKTISCH: Te Gekke Veertocht Oud-Turnhout op dinsdag 1 oktober 2019.

STARTPLAATS: Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, Oud-Turnhout.

VERTREK:
Vrij vertrek tussen 7u30 en 15u00.
Wandeling met coach om 9u30 en om 14u00 (duur: telkens 2 uur). Graag hier inschrijven.

PRIJS: Gratis.

 

De Te Gekke Veertocht is een initiatief van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid, Te Gek!?, Wandelsport Vlaanderen, Natuurpunt en de Korhoenstappers uit Oud-Turnhout.

 

Lees meer

Boost je veerkracht. Doe mee aan de 10-daagse van de geestelijke gezondheid

 

13 september 2019

Stress en tegenslag maken deel uit van het leven, maar ieder van ons gaat er anders mee om. Mensen met een grote veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen. Veerkracht is het vermogen om door te zetten, ook als het (l)even tegenzit.
Het goede nieuws? Veerkracht kan je trainen. Doe mee aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, van 1 tot 10 oktober. En geef je emotionele weerbaarheid een opkikker met een workshop meditatie, een cursus ontstressen, relaxatietechnieken, Tai Chi, een vleugje theater, een streepje muziek of een fikse natuurwandeling!

De teller staat ondertussen al op meer dan 300 activiteiten, vaak gratis. Check de kalender en kom regelmatig eens terug: elke dag komen er nieuwe evenementen bij.

 

Lees meer

Nu of nooit: verzin een actie voor de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid!

 

28 augustus 2019

Vind jij een goede geestelijke gezondheid ook zo belangrijk? En heb je een sprankelend idee om de veerkracht van anderen te boosten? Zet dan je schouders mee onder de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid en organiseer een actie. Een workshop mindfulness, een lezing over burn-out, een theatervoorstelling, een Te Gekke Veertocht…als het maar de veerkracht versterkt. En ja, er is nog voldoende tijd om een actie te organiseren. In onze inspiratiegids en de Gids voor Te Gekke Veertochten vind je een handig stappenplan.

 

Lees meer

PZ Duffel, Vormingplus Gent-Eeklo en Welzijnshuis Sint-Niklaas geven tips en tricks: profiteer ervan!

 

14 juni 2019

Waarop moet je letten als je een veertocht organiseert? Hoe maak je van een spreukenactie een spetterend succes? Kan een urban trail je veerkracht versterken? Drie organisaties geven hun keukengeheimen prijs. Lees snel hun tips op onze inspiratiepagina.

 

Lees meer

Zin om zelf een actie te organiseren? Doén!

 

19 april 2019

Vorig jaar telden we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid meer dan 300 acties. Over boeiende onderwerpen als lachyoga, hoogsensitiviteit, mindfulness en me-time. Misschien heb je zelf een idee dat je alleen of met je organisatie wil uitwerken. Een workshop rond slaapstoornissen bijvoorbeeld, een cursus positief denken of, waarom niet, een lezing over burn-out.
Alles kan en mag, zo lang het maar leuk en inspirerend is. En het taboe rond geestelijke gezondheid helpt doorbreken natuurlijk. Heb je een pracht van een idee maar heb je er geen flauw idee van hoe je het concreet moet uitwerken? Geen nood. Onze website zet je op het goede spoor.

 

Ga zelf aan de slag

Onze website steekt in een nieuw kleedje

 

19 april 2019

Aantrekkelijke foto’s, uitnodigende teksten, een heldere structuur,… Onze webbouwer en tekstschrijver hebben www.samenveerkrachtig.be stevig onder handen genomen. Zodat jij nog makkelijker een antwoord vindt op al je vragen.
Surf gerust even rond en klik er maar lustig op los: er is veel nieuws onder de zon. Wist je al dat we een Instagram-account hebben? Post je bericht met #samenveerkrachtig

 

Contacteer ons